De voordelen van een omslagdoek voor je baby

Waarom is een omslagdoek zo fijn?

Omslagdoek, wikkeldoek of wikkeldeken, we gebruiken deze termen door elkaar heen maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. Het is een ruitvormige doek met hood aan de bovenkant waar je jouw baby’tje lekker in kunt wikkelen. Ze zijn er in verschillende soorten stof, en zowel met als zonder voering verkrijgbaar. Sommige hebben zelfs een sleuf in het midden om de gordels van bijvoorbeeld de wipstoel of autostoel doorheen te kunnen halen.

Wanneer gebruik je de omslagdoek?

De omslagdoek is misschien wel een van de meest veelzijdige producten om toe te voegen aan je baby uitzet. Je wikkelt je baby erin voor extra warmte en geborgenheid. Dit kan zowel in de kinderwagen als in de box of op de bank tijdens het voeden of knuffelen. Ook in het wipstoeltje of in de autostoel 0+ is het een ideaal item omdat je kleintje het niet van zich af kan schoppen, wat met een dekentje wel het geval is. Ook is het hoofdje lekker bedekt tegen tocht, wind of kou.

Als je benieuwd bent hoe je de wikkeldeken kunt gebruiken in de Maxi-Cosi of een ander autostoeltje, bekijk deze video: Omslagdoek in de autostoel | Koeka (youtube.com)

Welke verschillende omslagdoeken zijn er?

Koeka maakt wikkeldoeken in twee verschillende formaten, namelijk 100x100 cm en 105x100 cm. Beide maten zijn de formaten van de doek in diagonale richting gemeten. De omslagdoeken met formaat 105x100 zijn gemaakt van stoffen waar geen stretch in zit en de doeken van 100x100cm bevatten wel een beetje stretch. Het een is niet beter dan het ander. Het gaat erom waar je eigen voorkeur naar uit gaat en stof met een beetje stretch biedt iets meer bewegingsvrijheid aan je kindje dan een stof zonder stretch.

Dan is er natuurlijk ruime keuze in stoffen en kleuren. Hoe kies je nu de juiste voor jouw kleintje? De stof aan de buitenkant van de omslagdoek is puur een kwestie van smaak. Kies dus een stof en kleur die bij de rest van je baby uitzet past of die je zelf mooi vindt. De voering van de doek is bepalend voor hoe warm de doek is en of deze wel of geen vocht opneemt. We raden aan om een omslagdoek met teddy voering te gebruiken voor in de herfst en winter. Voor de lente en zomer kun je kiezen voor een omslagdoek gevoerd met stretch badstof of voor een ongevoerde doek. De stretch badstof kan iets vocht opnemen en is dus lekker als je kleintje snel zweet. Een ongevoerde doek is heerlijk luchtig. Ook hier geldt, kies wat je zelf fijn vindt of koop voor de koudere maanden een omslagdoek met teddy en een ongevoerde of met stretch badstof gevoerde doek voor de warmere maanden.

Alle Koeka wikkeldekens hebben een sleuf in het midden. Deze is speciaal voor de kruisgordel van het wipstoeltje, de Maxi-Cosi of het autostoeltje. Omslagdoek in de autostoel | Koeka (youtube.com) hier kun je zien hoe dat werkt.

Wat is het verschil tussen en omslagdoek en een badcape?

Een omslagdoek gebruikt je als extra laagje om je kleintje lekker warm te houden of om extra geborgenheid te bieden door je baby erin te wikkelen. Het doel van de omslagdoek is dus comfort en warmte.

Een badcape gebruik je echt om af te drogen. Je wikkelt je kindje er lekker in na het badderen en zo blijft het lekker warm. Eenmaal op de commode gebruik je de badcape om lekker af te drogen. De badcape heeft daarom ook geen sleuf in het midden voor de autostoel of wipstoel omdat hij daar over het algemeen niet in wordt gebruikt.