Hoe kan een baby het best slapen?

Het is belangrijk voor een baby om goed te slapen omdat dit goed is voor zijn of haar gezondheid en ontwikkeling. Hoeveel moet een baby dan slapen? Niet elk kindje slaapt even veel en lang. Hoe slaapt een baby en waarom wordt hij regelmatig wakker? Veel voorkomende vragen bij kersverse ouders.

De slaapcyclus van een baby

Je zou bijna kunnen zeggen dat geen kind het zelfde slaapt. Het ene kind is al wakker als je kucht, terwijl het andere kind in een verbouwing nog niet wakker te krijgen is. Hoe diep een baby slaapt hangt van waar hij in slaapcyclus zit.
Tijdens een nachtelijke slaap doorloop je een aantal keer de slaapcyclus, zowel volwassen als baby’s. Bij ons als volwassen lopen deze cyclussen vloeiend in elkaar over. Bij een baby lopen deze nog niet altijd goed in elkaar over. Tussendoor kan een kindje dan ook wakker zijn. In de slaapcyclus van baby’s zijn twee hoofd slaapfasen: de actieve slaap en de stille slaap. 

Een slaapcyclus bestaat doorgaans uit vijf stappen:
1.Van wakker naar een lichte slaap (grote kans dat de baby hier wakker kan worden)
2.Start van de slaap
3.Naar een diepere slaap (aanpassing van ademhaling)
4.In een diepe slaap belanden
5.De REM-slaap (Rapid Eye Movement). In deze fase worden de meeste prikkels, die zijn opgedaan tijdens het wakker zijn, verwerkt. 
 

Hoe lang duurt een slaapcyclus

De slaapcyclus van een baby is aanzienlijk korter dan van een volwassen. Bij een pasgeboren baby duurt dat gemiddeld 45 tot 55 minuten. Een kindje van 9 maanden kan al op een cyclus zitten van 70-90 minuten net zoals een volwassen. Tussen de cyclussen kan een baby wakker worden, dat hoeft niet te zijn omdat je als ouder toevallig in de kamer binnenkomt maar omdat hij al uit zichzelf wakker werd. Slaapproblemen van een baby

Een baby die niet wilt slapen houd zichzelf wakker en hiermee misschien ook wel het hele gezin. Een baby met slaapproblemen kan vervelend zijn. Zorg daarom altijd op voorhand voor een babykamer die in de zomer niet te warm is en in de winter te koud. Een comfortabele wieg en/of ledikantje dat niet op de tocht of in het vele licht staat en dat juist is opgemaakt met baby beddengoed.

De meest voorkomende slaapproblemen van een baby staan hieronder opgesomd:
•Niet goed ontwikkeld slaapritme
•Verlatingsangst
•Prikkelverwerking van alle impulsen van overdag
•Ziekte 

Slaaptips voor de baby


•Slaapritme /slaaproutine creëren
•Zorg niet voor teveel licht op de kamer
•Leg je baby moe in bed en geef hem de kans zelf in slaap te vallen
•Zorg voor een goed en vertrouwd bedje met een fijne wiegdeken of ledikantdekentje
•Zorg voor rust en regelmaat
•Gaat je baby huilen sta dan niet direct naast het bed, wacht 1-2 minuten
•Zorg voor een goede temperatuur in de babykamer (16-18 graden)
•Voor het slapen gaan in bad

Baby slaapzak voor een fijn slaapje

Een goed en comfortabel slaapcomfort kan bepaalt worden door de slaapzak. Een slaapzak of trappelzak is een basisartikel dat je eenvoudig kan aantrekken voordat je baby gaat slapen.
Naast slaapzakken voor in het bedje zijn er ook slaapzakken voor onderweg in de buggy of Maxi-Cosi te verkrijgen.