Kies je babydekentje

Welke deken heb ik nodig voor mijn baby? 

Als je zwanger bent van je eerste kindje komt er veel op je af. Allereerst is zo’n zwangerschap natuurlijk super spannend, want naast de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid, heb je ineens ook de verantwoordelijkheid voor een nieuw klein mens. Verder moet je van alles regelen en ga je met de babyuitzetlijst op pad voor het aanschaffen van de echte musthaves voor je kleintje. Nu kunnen wij ons goed voorstellen dat een beetje hulp hierbij erg fijn is, neem bijvoorbeeld het aanschaffen van een babydeken. De markt is overspoeld met mooie merken die allemaal dekens in verschillende maten, materialen en kleuren aanbieden. Koeka heeft ook een ruim aanbod aan wieg- en ledikantdekens, maar welke heb je nu echt nodig? 

Allereerst zijn er een aantal vragen die je jezelf kan stellen: 

  1. Ga je gebruik maken van een wieg of ledikant of beide? 
  2. In welk seizoen wordt je kindje geboren? 
  3. Wat is de temperatuur van de babykamer/slaapkamer? 
  4. Welke stijl/kleur spreek je aan? 

 1. Ga je gebruik maken van een wieg of ledikant of beide? 

Voor het bedje van je baby kan je kiezen voor een wieg of ledikant. Sommige mensen kiezen er voor om gelijk te gaan voor een ledikant. Anderen gebruiken voor de eerste maanden een wiegje, deze is ook makkelijker te plaatsen naast je eigen bed voor de eerste periode. Als je voor een wiegje kiest is de maat voor het babydekentje makkelijk, dit is dan een wiegdeken met maat 75x100cm. Toch kan je in een ledikant de eerste maanden ook een wiegdeken gebruiken, omdat je een bedje altijd laag op moet maken. De lengte van deze deken kan je dan gebruiken om aan de zijkanten in te stoppen en zo heb je niet een hele prop deken onder het matras. Vanaf ongeveer 6 maanden wordt een wieg te klein en zal je een ledikant gebruiken. Je kindje is dan alweer iets gegroeid en is een ledikantdeken geschikt, deze zijn 100x150cm. 

2. In welk seizoen wordt je kindje geboren? 

Het seizoen waarin je kindje geboren wordt is erg van belang voor het aanschaffen van de juiste deken. Voor de zomer zijn er luchtige zomerdekens en voor de winter warme winterdekens gevoerd met zachte teddy. Ook zijn er natuurlijk dekens voor precies daar tussenin voor in de lente en de herfst. Wordt jouw kindje in de winter geboren dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een winterse wiegdeken aan te schaffen voor de eerste koudere maanden en een zomerse ledikantdeken voor richting het voorjaar. Zo´n zomerdeken kan je ook combineren met een babyslaapzak, mocht de deken alleen nog een beetje te fris zijn. 

3. Wat is de temperatuur van de babykamer/slaapkamer? 

Of je in een nieuwbouw huis of in een oud tochtig huis woont is ook erg belangrijk voor de temperatuur op de slaapkamer of babykamer. Een goede temperatuur van de babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius, waarbij de ideale temperatuur 18 graden Celsius is. Welke deken je bij welke temperatuur het beste kunt gebruiken zie je bij Warmte & Veiligheid. 

4. Welke stijl/kleur spreek je aan? 

Voor de keuze is smaak natuurlijk ook erg belangrijk. Welke kleur wil je gebruiken in de babykamer. En welk materiaal spreekt je aan. Koeka heeft dekens aansluitend bij verschillende stijlen. Ben je op zoek naar een basic baby dekentje, kies dan voor de Runa of Wafel serie, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Of houd je van meer uitgesproken stoffen, kies dan een babydeken van de Vigo of Maui

Hieronder worden verschillende stijlen even uitgelicht.

Peaceful & Creamy colours


Let op, deze bedjes zijn opgemaakt voor stylingdoeleinden. Een deken dubbelslaan zorgt voor een verdubbeling van de TOG-waarde, zie ook Warmte & Veligheid. 

Soft & breezy Summer vibe 

Met de maui-collectie haal je de zomer in je huis, de stof doet je denken aan een tropisch eiland. Deze luchtige gestreepte stof, is mooi te combineren met effen accessoires. 


Mix & Match with Plum 

Plum is de trendkleur van dit voorjaar. Mooi te combineren met neutrale tinten van licht naar donker, maar ook bijvoorbeeld met onze kleur shadow green. 


Natural warm colours 


Let op, deze bedjes zijn opgemaakt voor styling doeleinden. Een deken dubbelslaan zorgt voor een verdubbeling van de TOG-waarde, zie ook Warmte & Veligheid 

Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? 

Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor. Ook bieden we hier natuurlijk speciale voetenzakken voor aan. 

De dekens van Koeka zijn van een zeer goede kwaliteit en kunnen heel wat wasbeurten mee. Hierdoor komt het ook vaak voor dat dekens doorgegeven worden. Ben jezelf uit de kleine kinderen en stapt je jongste over op een dekbed, dan kun je die wieg- en ledikantdeken makkelijk doorgeven aan je zus of broer die een kindje verwacht. Ook zijn de ledikantdekens goed geschikt om nu te gebruiken als plaid voor op de bank. Zo heb je nog jarenlang plezier van onze producten.